,

Alejandro López, cofundador de OIKO: “Qui emprèn no ho fa per diners, ho fa perquè la seua idea és la seua passió”

28/04/2016

Oiko Esports

Alejandro López, cofundador de Oiko Esports

OIKO Esports naix d’una idea, una il·lusió, una passió. Fa ja més de 3 anys Carlos i Alejandro, dos dels socis, que estudiaven junts en la Universitat de València, van començar a cavil·lar sobre les seues experiències en el món de l’educació i l’esport. Van decidir donar-li forma i solidesa a este binomi amb un equip humà i amb el temps han aconseguit transformar el que va començar com una creença, en una realitat. En este escenari, Alejandro López, cofundador i codirector OIKO ens explica els orígens, objectius i metes de l’organització.

Qui està darrere de OIKO ESPORTS? 
Som cinc socis en l’empresa. Carlos López, Nuria Sánchez , Rafael Ballester i jo,  que som llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’esport per la Universitat de València i Luis Torres, un altre soci, que és llicenciat en Dret per la Universitat de València. Un equip multidisciplinari, amb l’objectiu d’oferir activitats educatives i esportives en quatre escenaris: col·legis, acadèmies esportives, empreses d’activitats d’oci i temps lliure i empreses dedicades a la formació. Tots compartim una sèrie de valors que són el nostre eix: treball en equip, esforç, família, passió, diversió…

Com sorgeix la idea i com es transforma en empresa?
La idea naix de les experiències agredolces que havíem patit Carlos i jo en els àmbits de l’educació i l’esport. Ens vam adonar que havíem de canviar el funcionament i l’enfocament en certs aspectes i, a través d’un procés de formació llarg de més de 3 anys, aconseguim donar-li la qualitat que volíem, implicar a gent molt potent professionalment amb la nostra filosofia en el projecte i anar treballant molt en el dia a dia perquè hui siga una realitat.

Què us porta a fer el pas de convertir-vos en emprenedors?
Crec que no hi ha un moment exacte. Va ser amb el temps, mentre estàvem ideant el projecte, quan gent del nostre entorn de diferents àmbits, fins i tot professors de la Universitat de València, ens van donar ànim per a continuar endavant. A poc a poc, ens vam adonar del projecte tan potent, en tots els nivells, que teníem entre mans.

En quin punt de desenvolupament del negoci es troba ara OIKO ESPORTS?
Comencem la nostra activitat a l’octubre de 2015 en quatre col·legis, a través d’activitats educatives. Ja hem realitzat una eixida/excursió al mitjà natural (Chulilla) amb els xiquets i xiquetes i familiars d’aquestes activitats educatives. També organitzem dues escoles vacacionals en Pasqua: un campus multiesports en el club de tennis Las Vegas (L’Eliana) i Escola de Pasqua per a tots els xiquets de la Vall De Uxó (Castelló).

Actualment comptem amb nous col·legis que volen contractar els nostres serveis l’any que ve, així com ajuntaments i clubs que ens han demanat que organitzem per a aquest estiu diferents esdeveniments (Escoles d’Estiu, Campus esportius…). Estem començant a aconseguir una quota de mercat cada vegada major, gràcies a que oferim serveis de qualitat i els xiquets, les famílies, AMPAS i ajuntaments estan molt contents amb el nostre treball.

Per què vau decidir participar en el Programa de Mentors per a Emprenedors?
Vam tenir la sort de poder participar en els premis Motivem de la Universitat de València, en la qual ADEIT també tenia una important participació. Després d’informar-nos a través de les xarxes socials, ens vam adonar que era un programa perfecte i adaptat al que nosaltres necessitàvem. Que gent experta en cadascun dels sectors poguera donar-nos els seus consells i experiències com a empresaris per a poder seguir creixent i sumant aprenentatges. I açò és el que estem aconseguint.

Què espereu d’aquesta experiència? Com està sent? Què creus que es podria millorar?
Està resultant molt beneficiosa i productiva en tots els aspectes. De totes les sessions que hem fet des que comencem, traiem sempre un parell d’idees o consells que anem proposant en les nostres reunions de socis setmanals. La mentorización de professionals amb una àmplia i dilatada experiència en el camp empresarial està fent que, a poc a poc, fem més sòlida nostra base com a empresa.

Quins són les principals dificultats de l’empreniment?
És un camí difícil que moltes vegades comences només i en el qual, al principi, poca gent confia en tu. A més, en moltes ocasions cal ser autodidacta i aprendre sobre camps i àmbits que, a priori, són desconeguts. Comporta esforç i sacrifici, treballar moltes hores de forma altruista i sense beneficis econòmics, sabent que les hores que estàs dedicant al teu projecte es veuran recompensades a mitjà-llarg termini. Però has de tenir una cosa molt clara des de l’inici: el que emprèn no ho fa per diners, ho fa perquè la seua idea és la seua passió. Si ho fas per diners, estaràs començant amb mal peu.

Com us veieu en 5 anys?
És necessari, com ens han ensenyat en el Programa de Mentors, fixar-se objectius i metes a aconseguir a curt, mitjà i llarg termini. Hem començat per sobre de les expectatives que ens havíem marcat abans de començar l’activitat. Dins de 4 o 5 anys esperem haver consolidat les activitats educatives, treballar amb uns 20 col·legis i poder realitzar campaments vacacionals i campus en els períodes de Nadal, Pasqua i Estiu. Esperem diferenciar-nos de la resta de les empreses del sector, gràcies a les activitats d’OIKO Aventura, en les quals fem excursions amb els xiquets i les seues famílies a l’entorn natural. També ens agradaria, quan arribe el moment, haver començat algun dels projectes que tenim en ment, una vegada aconseguim una quota de mercat major. El que sí tenim és la fórmula per a aconseguir-ho: TREBALL, TREBALL I MÉS TREBALL.

Què és el millor i el pitjor d’aquesta experiència d’empreniment?
Pensem que tots els aprenentatges que estem tenint i el creixement personal de cadascun de nosaltres durant este  viatge anomenat empreniment, no té preu. A més, adonar-te que tot el que estàs creant és teu i que la gent comence a reconèixer-te per tenir un segell i una marca pròpia que et diferencie de la resta, fa que tot valga la pena. I que a més d’això, que els xiquets i els seus familiars estiguen contents amb els nostres serveis -la seua felicitat és el nostre objectiu- fa que seguim tenint la mateixa il·lusió que quan va nàixer la idea.

Etiquetes
, , ,