Jaime Matas: “La sort pot ser el resultat d’un equip promotor tenaç, amb els coneixements adequats i uns objectius clars”

26/03/2019

Catedra

Dilluns passat 25 de març, vam entrevistar a Jaime Matas, director territorial del Banc Sabadell a la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Balears des d’octubre de 2012, patró de la Càtedra de Cultura Empresarial.
Un llibre que li haja marcat
Els set hàbits de la gent altament efectiva, de Stephen Covey.
Empresari que admira i per què
Josep Oliu, president del Banc Sabadell. Per la seua gran capacitat i visió de futur, sense oblidar la proximitat i senzillesa.
Tres qualitats que ha de tindre una persona que vol ser empresari?
Són diverses les qualitats que defineixen a una persona amb el “gen” empresarial, per esmentar tres que són rellevants:
-La capacitat empàtica amb la resta de *stakeholders del seu negoci (RH, *partners, clients, proveïdors, finançament)
-La visió global, cal ser capaç de pensar en global i d’actuar en local. Mentalitzar-se que la companyia és una gran empresa és important, perquè el creixement i l’adaptació als canvis siga més fàcil d’integrar en els processos i les maneres d’actuar de la companyia.
-La resiliència. La capacitat d’acceptar i adaptar-se positivament a situacions adverses és important. En la vida de l’empresari hi ha moments dolços i uns altres no tant, per això és rellevant la capacitat de mantindre una actitud positiva davant les diferents situacions de la vida d’una empresa.
Frase que l’ajude o motive
“Diu el que pensa, pensa el que viu i viu com vol”, José Mujica.
Respecte a la creació d’empreses, com pensa que pot afectar la sort a l’èxit d’un negoci?
La sort pot ser el resultat d’un equip promotor tenaç, amb els coneixements adequats i uns objectius clars. Si aquests factors estan presents en les persones que prenen decisions en una empresa, segurament els porte a estar en el lloc i el moment adequat, la qual cosa habitualment diem sort.
Després de la seua sessió de hui amb quin missatge li agradaria que es quedaren els alumnes de Qui pot ser empresari?
Diversos possibles:
Un projecte solament és vàlid si té visió de futur (Josep Oliu)
Davant una negociació, és important preparar bé els objectius amb antelació així com ser capaç de *empatizar amb l’altra part per a entendre els seus objectius.
Quan un empresari busca finançament per a la seua companyia, és important que sàpia que el risc i la rendibilitat són dues variables totalment lligades per als finançadors/inversors.