Espanyols i Italians, els més emprenedors

25/07/2019

hombre-negocios-bombilla-encendida-su-mano_1232-891

Espanyols i italians són els europeus més emprenedors. Així ho revela un recent estudi, segons el qual, la meitat dels italians estarien disposats a posar en gallimarsot un negoci propi i fins a un 43% dels espanyols aspiren a ser el seu propi cap. Contra el que es poguera pensar, el espirito emprenedor està molt menys estés en països com França o Regne unit, on només un 27 i un 31% de la població desitjaria treballar per compte propi. I una altra dada rellevant: la percepció sobre les oportunitats de negoci situa a Espanya 5 punts per damunt de la mitjana europea.
Ser el teu propi cap i la flexibilitat horària són els principals avantatges que destaquen aquells que volen emprendre. La possibilitat de treballar de la seua passió o una major satisfacció laboral també són raons de pes per als enquestats. Però, siga pel motiu que siga, aproximadament la meitat dels europeus declaren que se senten més satisfets treballant en el seu propi negoci. I abanderant aquesta tendència creixent, el 52% dels emprenedors espanyols diuen sentir-se feliços dirigint la seua pròpia empresa i un 35% assegura que, des que va iniciar el seu projecte empresarial, és molt més feliç que quan treballava per compte d’altri.

Els millors països per a invertir

Queda clar que espanyols i italians lideren l’esperit emprenedor europeu però feia quins països haurien de canalitzar aqueixa emprenedoria amb garanties d’èxit? Segons el projecte “2018 Best Countries Report” de la Wharton School de la Universitat de Pennsylvania i la consultora I&R BAV GROUP, Alemanya i el Japó són els millors països per a emprendre, seguits dels Estats Units, Regne Unit i Suïssa. El caràcter innovador, l’experiència tecnològica, la connexió amb la resta del món, l’educació, la mà d’obra qualificada, el fàcil accés al finançament o la seguretat jurídica van ser els atributs més valorats a l’hora d’establir aquest rànquing.
Alemanya: Considerat com el país més modern, va destacar per l’esperit empresarial de la seua població, la seua qualitat de vida, el poder i influència en el món, un futur prometedor i per ser seu de gran nombre de multinacionals. També destaca la transparència de les seues institucions, la qualitat del seu sistema educatiu, les seues polítiques favorables a l’emprenedoria i el fet de ser la quarta economia del món i la més gran d’Europa.
Establir un negoci al país germà és a més sorprenentment fàcil, perquè les taxes a abonar poden arribar a costar tan sols 20 euros. D’altra banda, el govern permet condonacions d’impagaments per a mantindre les empreses en creixement.
Entre els desafiaments que presenta aquest país destaca el seu complex sistema d’impostos o l’escassetat d’habitatges.
El Japó: El cor de la seua economia se situa a Tòquio, on una creixent comunitat d’expatriats està treballant per a iniciar els seus propis negocis i desenvolupar relacions entre els seus països d’origen i el Japó. El canvi de cultura empresarial també és molt atractiu per als emprenedors. Els joves japonesos s’inclinen per companyies més xicotetes i més emprenedores i l’estat està incentivant aquesta tendència amb fons per a la creació de nous projectes empresarials i el desenvolupament d’un marc empresarial més atractiu.
Un dels principals esculls del país és que la generalització l’anglés encara no és una realitat.
Els Estats Units: El somni americà és real i per a aconseguir-lo i a diferència d’altres cultures, ací el fracàs no està mal vist sinó que es considera una experiència d’aprenentatge i s’encoratja a superar-ho, a prendre riscos i a tindre iniciativa. Si bé Silicon Valley o Nova York concentren la majoria de les empreses de recent creació, la uniformitat de la seua cultura i el seu gran mercat fa fàcil expandir un negoci a altres estats. La contractació pot ser el més difícil, ja que els gegants tecnològics competeixen pels millors talents amb grans beneficis i salaris.
Regne Unit: Pese al Brexit, les seues baixes barreres d’entrada, les facilitats per al finançament i la seua forta comunitat empresarial i qualificació dels seus treballadors fan que molts empresaris creguen que és un bon lloc per a iniciar un negoci. Per tan sols 12 lliures es pot registrar una empresa i obrir un compte bancari porta només uns minuts. A més, el govern posa a la disposició de l’emprenedor nombrosos recursos com els prestem d’inici o els plans de negoci gratuïts i la presentació i impostos és ràpida i fàcil. L’executiu britànic també s’ha compromés a continuar retallant l’impost de societats. Contractar empleats molt qualificats també és molt senzill, perquè són molts els expatriats de tot el món que emigren a Londres res més acabar els seus estudis.
En contra, els altíssims costos de l’habitatge a Londres.
Suïssa: Després de dècades destinant grans inversions a la investigació i el desenvolupament, s’ha convertit en líder internacional en sectors com el farmacèutic, la banca i les finances. A més, recentment s’ha convertit en un centre global de criptomoneda i de start-ups basades en blockchain. A més d’un entorn regulador i taxes impositives favorables als negocis, les empreses a Suïssa també es beneficien de la seua ubicació en el centre d’Europa, la qual cosa facilita el comerç i la cerca de talent així com connexions amb altres països barates i eficients.
En l’altre costat de la balança, l’altíssim cost de vida que, segons els empresaris, queda més que compensat amb els grans beneficis d’invertir en aquest país.

Tags