Manuel Llombart (IVO) i Mª José Félix (Helados Estiu) posen en valor la figura de l’empresari
En l’última sessió de Qui Pot Ser Empresari? Els nostres alumnes van rebre la visita de dos ponents excepcionals com són Manuel Llombart, director general d’IVO, i María José Félix, directora general de Helados Estiu. Conversem amb ells sobre els seus empresaris de referència, frases motivadores i moltes coses més.
1. Un llibre que li haja marcat
María José Félix: Hi ha molts llibres. De cara al management, record que em va marcar especialment Quién se ha llevado mi queso de Spencer Johnson. No obstant això, hi ha molts altres llibres com Sin noticias de Gurb, de Eduardo Mendoza Garriga, o Dime quién soy, de Julia Navarro, que sense tenir a veure amb el management m’han aportat molt. Considere que de tots els llibres s’aprèn perquè tots tenen dins de si curiositats diferents.
Manuel Llombart: El arte de la guerra, de SunTzu. Encara que és un llibre d’estratègia militar, pràcticament tot el que ensenya pot aplicar-se a una empresa. És un llibre de més de dos mil cinc-cents anys que curiosament és molt actual. Ho vaig llegir i em va marcar.
2. Empresari que admire i per què
María José Félix: Hi ha varis. El primer seria el meu pare, per la seua practicitat i la seua tenacitat, i d’altra banda vaig aprendre molt també d’empresaris com Paco Pons, per la seua visió estratègica; i de Juan Roig, sens dubte un visionari i una referència en el món empresarial. Han sigut empresaris amb els quals tingut la sort d’estar en contacte i que criden l’atenció.
Manuel Llombart: Admire a tots els empresaris, des del xicotet autònom que té dos empleats i ha d’estar mirant mes a mes per aconseguir el nivell de facturació que li permeta cobrir la nòmina dels seus empleats; fins als grans empresaris nacionals i internacionals com Juan Roig, Amancio Ortega, Elon Musk, Bill Gates, Steve Jobs… Al final parlem de persones que tenen el mèrit de donar valor afegit a la societat d’una forma o una altra.
3. Tres qualitats que ha de tenir una persona que vol ser empresari
María José Félix: Ha de ser valent, sense cap mena d’aversió al risc; tenir una gran capacitat de treball, sabent vèncer la peresa quan toca, i tenir entusiasme i visió i poder transmetre-la als altres.
Manuel **Llombart: Valor, per a arribar a ser empresari; fèrria voluntat, per a treballar incansablement, i honestedat, perquè tot això sense honestedat no val.
4. Frase que l’ajude o motive
María José Félix: No hi ha cap que em diga a mi mateixa concretament, simplement seguisc la filosofia que cal anar cap avant sempre.
Manuel Llombart: “Competir sempre et fa millor, encara que no sigues el que guanye” de Carlos Slim. En la competència sempre s’acaba aprenent, guanyes o perdes. De fet, moltes vegades aprens més quan perds que quan ganes.
5. Es va fer empresari per a…
María José Félix: Jo crec que en el fons és per fer alguna cosa o participar en la societat d’alguna manera, creant un projecte que unisca a gent que treballe amb tu, i pel que suposa tenir una empresa de cara la generació de riquesa i ocupació. Són coses que des del principi em van cridar l’atenció, raons per les quals em vaig fer empresària.
Manuel Llombart: Entenc que ser empresari és una forma que cadascun, en la seua mesura i possibilitats, aportació alguna cosa a la societat i que aquesta puga aprofitar-ho. Un empresari que no aporta a la societat no és un bon empresari. A més, aportant a la societat, l’empresari pot aconseguir que el progrés empresarial siga també un progrés personal.
6. Quin és el seu major èxit empresarial?
María José Félix: La pròpia trajectòria i l’haver-nos pogut mantenir durant vint-i-dos anys, que són els que jo he estat en la companyia.
Manuel Llombart: El fet d’haver mantingut l’IVO amb el mateix nivell de qualitat i exigència en un moment de situació totalment complexa, aconseguint fins i tot un creixement tecnològic.
7. De no haver sigut empresari, a què li hauria agradat dedicar-se?
María José Félix: Hi ha dues coses que m’agraden. Una seria l’ensenyament i l’altra la interpretació.
Manuel Llombart: No se m’ocorre haver-me dedicat a una altra cosa. Necessite alguna cosa que m’òmpliga de treball, responsabilitats i reptes, i crec que això només t’ho aporta aquesta professió.
8. Respecte a la creació d’empreses, com pensa que pot afectar la sort a l’èxit d’un negoci?
María José Félix: Primer cal treballar molt dur i estar pendent del negoci cada dia, però és cert que també cal comptar amb una mica de sort. Es tracta que les coses succeïsquen en el moment oportú, i això és sort.
Manuel Llombart: La sort afecta en tots els àmbits de la vida. És un factor necessari. Com deia Picasso, “la inspiració t’ha d’agafar treballant”. Has de treballar i barallar molt per a trobar la sort en el moment oportú.
9. Després de la seua sessió d’avui, amb quin missatge li agradaria que es quedaren els alumnes de Qui pot ser empresari?
María José Félix: Per a mi, la idea bàsica i més important és que qualsevol esforç i consum de recursos que es faça en l’empresa ha de ser valorat pel client. És alguna cosa que mai s’ha d’oblidar, ja que el que fa que la teua empresa viva és el propi client.
Manuel Llombart: La veritat és que el que m’agradaria és que es quedaren amb la idea que treballant molt, qualsevol d’ells, amb una mica de sort, podrà arribar a ser un gran empresari.