Viñals del FMI, la investigadora Fariñas i el ICAV, XX Premis Universitat-Societat

23/12/2015

catedra

El pròxim 28 de desembre a les 19:00 hores tindrà lloc l’acte de lliurament de la XX edició dels Premis Universitat-Societat, que comptarà amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i el president del Consell Social i de ADEIT, Manuel Broseta. La celebració es realitzarà en la seu de la Fundació ADEIT.

Aquests premis, que organitza el Consell Social de la Universitat de València, tenen com a objectiu reconèixer el treball en pro de la cooperació universitat-societat tant des de la perspectiva universitària com des del món empresarial.

El conseller financer i director d’Assumptes Monetaris i Mercats de Capitals del Fons Monetari Internacional, José Viñals, la catedràtica de Biologia Cel·lular i Parasitologia i coordinadora del Grup de R+D de Neurobiología Molecular de la Universitat de València, Isabel Fariñas, i l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) són tres dels guardonats.

Un reconeixement a la trajectòria professional
José Viñals Íñiguez, conseller financer i director d’Assumptes Monetaris i Mercats de Capitals del Fons Monetari Internacional, ha sigut el guanyador de la modalitat Alumni Plus d’aquests guardons. El premi té com a objectiu reconèixer l’excel·lència professional, acadèmica o empresarial d’antics alumnes de la Universitat de València, amb una trajectòria contrastada que demostre una aportació exemplar, i especialment rellevant, al progrés de la societat.

El Jurado ha valorat la reeixida trajectòria professional de José Viñals així com la seua rellevant contribució a la recerca en matèria de política macroeconòmica. El director d’Assumptes Monetaris del FMI va estudiar Ciències Econòmiques en la Universitat de València. Després del seu pas per la Universitat, va realitzar un Màster en Economia en la London School of Economics i es va doctorar en Economia per la Universitat d’Harvard. En 2001 va rebre el Premi Rei Jaime I en la modalitat d’Economia.

Modalitat Recerca i Desenvolupament
La catedràtica de Biologia Cel·lular i Parasitologia i coordinadora del Grup de R+D de Neurobiología Molecular de la Universitat de València, Isabel Fariñas, és la guanyadora de la modalitat Recerca i Desenvolupament. La seua activitat investigadora se centra en el desenvolupament i anàlisi de models genètics en malaltia de Parkinson i reparació cerebral mitjançant cèl·lules mare modificades.

El Jurado ha reconegut el treball del seu grup pluridisciplinar de recerca per a orientar els coneixements bàsics que posseeixen en la cerca de solucions aplicades a l’àmbit de la biomedicina i la salut i el fet d’haver subscrit diversos acords amb empreses per a l’estudi i viabilitat de l’aplicació dels resultats de les seues recerques.

Entre moltes publicacions d’excel·lència, Isabel Fariñas és inventora de la patent titulada “ús del factor pedf per a induir l’acte-renovació de cèl·lules mare”. Aquesta molècula pedf (pigmented epithelium derived factor) promou l’acte-renovació de cèl·lules mare neurales i actua com neuroprotectora i anti-angiogénica.

L’acte de lliurament d’aquests premis, que comptarà amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, tindrà lloc el pròxim 28 de desembre a les 19 hores en ADEIT.

El Col·legi d’Advocats, premi a la trajectòria de Col·laboració
L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València (ICAV) és l’entitat guanyadora en la modalitat Trajectòria de Col·laboració. El Jurado ha destacat el caràcter altruista i constant de la col·laboració del Col·legi d’Advocats amb la Facultat de Dret, que va començar fa més de 70 anys. Així mateix, ha subratllat l’amplitud d’àmbits de col·laboració i els beneficis obtinguts d’aquesta col·laboració, que han resumit en «un suport a la qualitat i excel·lència de la professió jurídica en benefici del millor assessorament jurídic de la ciutadania».

Les pràctiques dels estudiants de la Universitat de València en despatxos professionals dedicats a totes les branques del dret així com la col·laboració en l’adreça, organització i coordinació del Màster Universitari en Advocacia –habilitante per a l’exercici professional– i d’altres cursos de postgrau i d’especialització són els eixos sobre els quals se sustenta la col·laboració.

El Consell Social premia el talent d’estudiants i docents
Aquests guardons també tenen un espai per a premiar el talent dels estudiants de la Universitat de València, reconeixent l’aportació d’idees i projectes innovadors d’aquest col·lectiu en l’àmbit de la col·laboració universitat-societat. En aquesta edició s’han reconegut les propostes d’Andrea Ortiz, Alberto Corbí, Mª Pilar Domínguez i Cristina Gaona.

D’entre els projectes presentats, el d’Ángel Esparcia ha sigut el mereixedor del premie Alumne Excel·lent de la Universitat de València 2014-15, que compta amb una dotació de mil euros, amb el seu projecte tituladoEfecto de les TIC en l’adherència a un tractament d’exercici físic: app vs paper com a suport per a el usuario.

D’altra banda, dins de la modalitat Excel·lència Docent, uns premis dirigits a docents universitaris i reconeguts per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, els professors premiats han sigut: Pascual Medina, de la Facultat de Medicina i Odontologia; Amparo Oliver, de Psicologia; Santiago Ibáñez, de la Facultat de Dret; Carlos Peraita, d’Economia, i Carlos Pérez, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria.

Tags
, , , , ,