Teresa Puchades: “A emprendre també s’aprén”

21/10/2015

TERESA PUCHADES AVANZA

Ella és una de les empresàries/is que participen en el Programa de Mentors, un curs del qual acaba d’obrir-se el termini d’inscripció. Durant els pròxims mesos guiarà als futurs emprenedors de la Càtedra de Cultura Empresarial en el seu procés de formació. Teresa Puchades és historiadora amb un màster per l’Institute of London of Education New Ways of Teaching History. Va graduar-se a la Universitat de València al 1978 es va incorporar a l’empresa Mobles Puchades en 1989 com a Directora de Recursos Humans després de realizar el Màster de l’Institut Social de l’Empresa de RRHH.

Teresa Puchades és especialista en la gestió de persones i en gener del 2000 va exercir com a consultora independent en Estratègia i Direcció de Valors en la patronal Femeval, càrrec que va alternar amb el de presidenta del Consell de Família de Edival fins 2008, any en que va ascendir al càrrec de Presidenta de esta constructora valenciana. Actualment és Directora Executiva de l’Empresa Avanza Urbana. Amb Teresa volem aprofundir en la seua experiència com a mentora de la Càtedra de Cultura Empresarial.

Una de les qüestions més delicades en l’àmbit corporatiu és la gestió del canvi. Quines són les claus a l’hora d’abordar els distints canvis que ha d’abordar una empresa?

En la meua opinió per abordar el canvi en les empreses s’ha d’entendre que el canvi és inherent a les mateixes. Tant la societat com l’economia están en constant evolució i l’empresa ha d’estar oberta als canvis necessaris per adaptar-se i seguir en actiu en relació al seu entorn.

Com han de ser les estructures de les empreses en este momento del context econòmic?

La característica més important que han d’assolir hui en dia les empreses és la flexibilitat per a adaptar-se a l’evolució del mercat i als projectes nous.

Quina importancia té el canvi d’imatge? Qué aconsellaria als emprenedors respecte a este tema

Pel que fa a la imatge i en quant al canvi de la mateixa, el que està clar és que una volta l’empresa afronta un procés d’estes característiques allò més importan tés que existisca una trasmisió clara y directa del que som i acostar-nos al públic objectiu dedicant-li atenció a través de tots els mitjans al nostre abast.

Quina clase d’emprenedors es troven els mentors en el Programa? Són realistes?

Jo crec que els grups són amplis i diversos i mantenen des de diferents sectors el entusiasme per traure endavant els seus projectes, encara que es troben en estadis inicials o més avançats. Crec que arribar a plantejar-se un pla empresarial integral els ajuda a tindre major confiança en si mateixos i en els seus projectes. El nivel de compromís varia en funció de la fase en la que es troven i excepte alguns dels més incipients, crec que són prou realistes i només requerixen una reorientació per a llançar-se a mar obert.

Quines són les principals dificultats de l’empreniment en la seua opinió en este moment?

Crec que la formació és un d’ells. Em referisc a que la formació ha d’acompanyar a la gestió directa i real i guiar a l’emprenedor. L’altre gran obstacle és el finançament.

Són uns bojos els emprenedors de hui en dia?

En la meua opinió la cultura de l’empreniment, la cultura empresarial en definitiva, hauria de divulgar-se per tots els àmbits i potenciar-se de forma general. No s’ha de vore com una aventura excéntrica i s’ha de tindre clar que tots podem emprendre. A això també s’aprén.

Tags
, , , , ,