Veritas Genetics i Bemygene, una aliança entre ciència i empresa per a fer accessible el diagnòstic genètic del cáncer

10/06/2016

bemygene
Teresa Valdés, CEO de Bemygene i mentorizada de la CCE, amb del director mèdic de Veritas Genetics, Joseph V. Thakuria (dreta) i Zachary Fernandes, responsable de negoci internacional (esquerra).

Bemygene és la primera empresa espanyola especialitzada en prevenció del càncer i assessorament genètic. Veritas Genetics és una empresa nord-americana referent mundial en la recerca genètica i la medicina personalitzada. Les dues companyies tenen orígens i circumstàncies similars: ambdues van nàixer de l’entorn universitari i investigador com start-ups i tenen als seus equips científics emprenedors. Veritas Genetics naix en la Universitat d’Harvard i Bemygene en la Universitat de València. Teresa Valdés, CEO de Bemygene, forma part del Programa de Mentors de la Càtedra de Cultura Empresarial i el director mèdic de Veritas Genetics, el doctor Joseph V. Thakuria va fundar l’empresa amb altres socis, entre els quals es troba George Church, mentor d’emprenedors científics i pioner mundial en recerca en genòmica humana i biologia sintètica.
Joseph V. Thakuria ha visitat recentment la ciutat de València per a fer oficial l’aliança entre Veritas Genetics i Bemygene. O el que és el mateix, el desembarcament de la multinacional nord-americana de la genètica a Espanya i l’arribada al nostre país dels últims avanços en diagnòstic genètic i recerca sobre càncer hereditari i en seqüenciació completa del genoma. Bemygene es converteix d’aquesta manera, en amfitriona d’un dels investigadors més importants en el camp de la genètica mundial i en l’empresa que comercialitzarà a partir del mes de juliol els productes més competitius per a l’estudi del càncer de mama i ovari hereditari a Europa.
‘En Veritas Genetics vam crear test de diagnòstic genètic i eines de seqüenciació del genoma d’altíssima precisió i assequibles econòmicament a tothom’, explica el doctor Thakuria. ‘Ara mateix –afig-, comptem amb proves per a identificar amb mètodes no invasius, el risc de patir càncer ovàric i de mama hereditari (BRCA1, BRCA2)’.  Assegura que: ‘estem encantats de portar a Espanya l’últim en diagnòstic genètic i molt orgullosos de comptar amb Bemygene per a accedir al mercat espanyol i europeu’.

bemygene
Joseph V. Thakuria destaca l’impacte d’aquesta tecnologia d’avantguarda en el tractament integral del càncer. ‘No es tracta només de prevenir i diagnosticar precoçment el càncer, es tracta també de començar abans el tractament, de donar al metge informació comprensible i molt precisa, d’aconseguir un millor screening i un millor pronòstic’.
Impacte en la salut, impacte econòmic i empresa científica
A les repercussions que té la detecció del càncer en estadis primerencs de la malaltia, cal afegir un altre impacte: l’econòmic. ‘Hi ha un benefici econòmic real per a la societat, ja que realitzant els test, tenint identificats als pacients de risc i apostant per la prevenció, podem estalviar-li al sistema sanitari el cost de la quimioteràpia, la radioteràpia i de les intervencions quirúrgiques’.
Joseph V. Thakuria i Teresa Valdés pertanyen al col·lectiu d’emprenedors científics, un sector de la ciència que entén la seua activitat professional des de la transferència del coneixement. Una aposta que no sempre és entesa, però que el director mèdic de Veritas Genetics defensa fermament: ‘Acostar la genètica al conjunt de la societat és molt satisfactori, és una autèntica recompensa. Des de l’empresa científica es poden fer moltes coses que acaben tenint un gran impacte, en alguns casos major que els que es poden aconseguir des d’un àmbit més acadèmic. Si les coses es fan bé, els efectes són molt valuosos i les oportunitats enormes’.
Per a Thakuria, la clau de l’èxit d’una empresa científica pansa per la combinació de molts factors, entre els quals destaca el suport de mentors, els programes de formació per a joves emprenedors i les classes obligatòries de negocis en les carreres científiques i tecnològiques que va tenir en els seus anys com a estudiant de Medicina en la Universitat d’Harvard.
A punt de concloure el Programa de Mentors per a Emprenedors de la Càtedra de Cultura Empresarial, Bemygene conclou aquest pla d’assistència continuada a projectes i emprenedors amb una aliança estratègica per a l’empresa i per a l’entorn de la recerca biomèdica i de l’ecosistema emprenedor en l’àmbit de la salut a València. D’Harvard al Parc Científic de la Universitat de València, amb una meta: posar a la disposició de la societat la potència de la genètica per a prevenir i tractar el càncer.

Tags
, , , , ,