Alumni, un espai de encontre i motivació per a continuar creixent

8/11/2017

Logo Alumni CCE Universitat de València

Lorena Jericó (Grup La Sucursal) va decidir canalitzar tota l’energia que tenia després d’acabar un curs empresarial en la UV i engegar Alumni, l’associació d’antics alumnes de la Càtedra de Cultura Empresarial. En aquesta entrevista la presidenta d’Alumni ens explica els avantatges de formar part d’ella.

Què et mou, després del teu pas pel programa de consolidació d’empreses de la Càtedra de Cultura Empresarial, a engegar Alumni?

Un dia vaig rebre una trucada d’Antonio Aracil (Director gerent d’ADEIT), parlant-me de la idea que tenia la Càtedra d’unir a tots els alumnes que havien passat pels seus cursos. Jo acabava de finalitzar el curs de Consolidació d’Empreses, amb les piles carregades, a l’igual d’alumnes que han passat pels cursos de la Càtedra. Aprofitar aqueixa energia per a crear sinèrgies amb altres empresaris i emprenedors de la Universitat de València era imprescindible.

Quins plans tens per a dinamitzar Alumni? 

En aquest cas diria “tenim” ja que els antics alumnes de la Càtedra de Cultura Empresarial ens movem en equip. Començàrem només Alejandro Creus -vicepresident- i jo. Després es van unir Juanjo Torres i Cristina Contell i ara ja tenim un nucli d’unes 10 persones en l’organització per al proper curs.
De la Càtedra de Cultura Empresarial han eixit moltes empreses grans, pimes, autònoms i intraemprenedors, tots tenim molt que aportar a la societat valenciana i formem part activa de l’entramat empresarial de La Comunitat. Tenim preparació, experiència, força i entusiasme i valors que ens han inculcat des de la formació rebuda en la Càtedra.
Les activitats d’Alumni CCE van encaminades a reforçar tot el que tenim en comú per a aconseguir sinèrgies i creixement de cadascun de nosaltres i, per què no, del sistema empresarial de la nostra terra.
La incorporació d’Encarna Mazón com a Directora de la Càtedra ha sigut un gran pas per a nosaltres, ja que ens està ajudant moltíssim a coordinar i planificar noves activitats. Tenim dos objectius: que Alumni CCE siga una unió d’empresaris i emprenedors amb ganes d’aportar per a seguir fent créixer a la seua empresa i que també puguem compartir alguns moments amb els grans empresaris de la Comunitat Valenciana, en els quals ens fixem per a millorar i amb els quals ens agradaria compartir la nostra visió i la nostra experiència com a “joves” empresaris i emprenedors.

Què es trobaran els qui decidisquen formar part d’Alumni?
Un grup de professionals entre 25 i 45 anys, la majoria gerents de Pimes o amb càrrecs de responsabilitat en empreses de diferents àrees. Tots nosaltres amb dos punts en comú, almenys: ens hem format en la Universitat de València i hem crescut en la Càtedra de Cultura Empresarial, en la qual trobem aqueix espai de creixement i de motivació independentment del que estiga ocorrent en la societat.
La Càtedra de Cultura Empresarial aconsegueix recordar-nos que som nosaltres els que decidim quines són les nostres oportunitats, és el nostre“escut” contra el que diu la societat o les notícies. Aquest podria ser un símil: un escut que amb la teua determinació, una bona formació i un bon projecte et fa encara més fort. Molts de nosaltres ens hem trobat en alguna de les activitats de Alumni o de la Càtedra en moments de debilitat i en només unes hores, compartint, escoltant o “fent” hem recuperat aqueixa motivació que ens caracteritza.

Al marge de la teua faceta com a presidenta d’aquest col·lectiu i tirant la vista uns anys arrere, com vas fer el pas de tenir una idea a voler fer d’aqueixa idea una empresa?
Inicialment vaig fer el curs de Consolidació d’Empreses quan ja tenia la meua empresa en marxa, i va ser perfecte per a fer un pas molt gran en la gestió de la mateixa. La idea de l’empresa va sorgir de forma imprevista, ens ajuntem diversos professionals que treballàvem a nivell nacional en l’àrea de les cuines centrals, indústria alimentària i producció de V gamma (plats pre-elaborats).
Creem la revista digital Cocinascentrales.com quan no existien les xarxes socials, a manera de punt de trobada dels professionals del sector. D’allí van començar a eixir peticions de formació per a empreses, per a professorat i fins i tot per al Ministeri d’Educació, i també iniciem l’assessorament a empreses per a l’optimització dels seus processos i la millora dels seus productes. Així va nàixer Cocina Advance. Per a quan ens vam adonar, teníem una pime! Així que decidim formar-nos en gestió empresarial, i per aquest motiu iniciàrem la relació amb la Càtedra.

Quin projecte vas presentar per a ser mentoritzat?
En accedir al curs de Mentors per a Emprenedors, vaig aprofitar per a presentar un nou projecte en el qual entràvem com a socis. És una empresa de disseny de nous aliments i millora de plats de V gamma (pre-elaborats). Va ser un luxe compartir el projecte amb empresaris i directius de primera línia, és admirable com dediquen el seu temps a ajudar-nos amb les nostres xicotetes empreses.

Què ha suposat per al teu creixement professional el teu pas pels programes de la CCE?
Quan jo vaig estudiar, la idea d’emprendre no se sentia. Jo vaig estudiar en el Campus de Burjassot i no considerava que el curs de Qui pot ser empresari? estiguera relacionat amb el meu futur professional.
Gràcies a la Càtedra vaig descobrir que tots som emprenedors, que l’esperit empresarial és aquell que et porta a evolucionar contra corrent. I que no importa on estigues, sempre que gaudisques  del que fas i sigues part de la millora.

En quin punt es troba la teua carrera professional?
Actualment compagine el meu treball per compte d’altre amb la meua activitat empresarial, la qual vaig haver de reduir moltíssim perquè el temps és limitat. Coincidint amb una època de caiguda de les vendes em van oferir una oportunitat professional que no podia deixar passar: Coordinar els restaurants de Grup La Sucursal. Així que ara estic en Veles e Vents, treballant de la mà de la Família Andrés, un luxe en tots els sentits.

I l’empresa que vas engegar?
Paralelamenteal treballe en Grup La Sucursal, mantenim el servei de seguiment per als clients de Cocina Advance que estan a València capital. Açò suposa un plus notable d’hores de treball setmanals, però després de tants anys no volíem perdre tot el treball realitzat amb l’empresa.

Quin consell li donaries a algú que vol emprendre?
A tots els estudiants els recomanaria dues experiències imprescindibles per a aprendre a pensar de forma gran: aprofitar una beca Erasmus o Leonardo i muntar la teua pròpia empresa, encara que siga un projecte xicotet.
Als qui vulguen emprendre els recomanaria que s’informaren i es formaren bé. Per sort a València ja hi ha molts espais d’ajuda a l’emprenedor, on poder crear una bona base. En la Càtedra de Cultura Empresarial, trobaran cursos de molt alt nivell, totalment gratuïts per als estudiants de la Universitat de València i que els ajudarà a afinar la seua idea.
Per a emprendre ajuda molt estar en un entorn que fomente el creixement. Ens inculquen la por a allò desconegut, la por a equivocar-nos, la por a fracassar… Quan la realitat és que intentar-ho, caure, sobreposar-se i tornar-ho a fer és el que et porta a aconseguir les teues metes. Com diu SunTzu en L’Art de la Guerra: “En el fracàs està la llavor de l’èxit”.

Com et veus d’aquí a uns anys?
M’apassiona l’alimentació i tinc la sort de conèixer el sector a nivell industrial i a nivell de gastronomia. A llarg termini, m’agradaria estar més vinculada a la divulgació yla comunicació, ja que gaudisc molt transmetent idees, coneixement i ajudant a millorar.
El que sí que tinc clar, és que estiga on estiga, estaré aprenent i emprenent, ja siga com a part de la meua pròpia empresa o treballant per compte d’altre. Tots tenim la capacitat i la responsabilitat de fer créixer a les nostres empreses i la nostra societat.

Tags