José Juan Fornés i Víctor Bertolín imparteixen una sessió sobre aspectes comercials als nostres mentorizados
Els aspectes comercials van ser el fil conductor de l’última sessió de Mentoring. Els nostres mentorizats van poder aprofundir sobre aquest tema de la mà de dos importants empresaris: José Juan Fornés, Supermercats Masymas, i Víctor Bertolín, Zumex Group. Conversem amb ells per a conéixer-los millor i descobrir els seus referents empresarials o els seus majors èxits, entre altres qüestions.
1. Un llibre que li haja marcat
José Juan Fornés: Gandhi en l’empresa: Lliçons i ensenyaments del Mestre per als executius de hui, de Jörg Zittlau. Va ser una lectura molt reveladora de com determinades qualitats personals com la paciència, la sinceritat o la capacitat d’escoltar poden ajudar tant a un mateix com a l’empresa que dirigeix.
Víctor Bertolín: Capità de mar i guerra de Patrick O’Brian. Va ser un llibre que em va regalar un amic, i tracta de l’armada anglesa en el segle dènou. La seua temàtica sobre la nàutica i tota aqueixa terminologia va ser la que em va captivar.
2. Empresari que admire i per què
José Juan Fornés: al meu pare, Juan Fornés Fornés, perquè va ser capaç de construir des del no-res l’embrió del que hui és la nostra empresa. Provenia d’una família molt humil. Va ser el segon de 5 germans i va nàixer amb un defecte físic; li faltava la mà esquerra. Però això no va ser obstacle per a iniciar pel seu compte, partint de zero, un negoci de distribució majorista. El mateix es va dedicar a repartir les comandes pels voltants del seu poble, malgrat el seu problema físic.
Li admire no solament pel seu exemple, sinó que, a més, va saber inculcar-nos valors tan importants en l’empresa com el treball dur, l’esforç, el sacrifici, l’honradesa o el valor de la paraula donada. Una simple encaixada li bastava per a signar qualsevol acord. Tot un exemple, i, per això, l’empresa porta el seu nom. És el nostre homenatge.
Víctor Bertolín: Amancio Ortega. És una persona humil, fet a si mateix, enigmàtic i que ha aconseguit crear 170.000 llocs de treballs. El seu model de negoci és un cas d’èxit.
3. Tres qualitats que ha de tindre una persona que vol ser empresari?
José Juan Fornés: davant qualsevol projecte empresarial sempre hi haurà enormes dificultats, ja siguen econòmiques, de falta d’experiència, etc. Per això, la primera qualitat ha de ser la determinació per a ser capaces de véncer qualsevol por inicial.
I una vegada posat en marxa, perseverança i afany de superació. Perquè ser empresari és un treball molt dur, amb molts alts i baixos i disgustos, i l’única forma de la teua empresa cresca és amb constància i amb l’anhel de fer-la cada any una mica més gran.
Víctor Bertolín: ètica, constància i resiliència.
4. Frase que l’ajude o motive
José Juan Fornés: ‘L’assoliment d’un objectiu ha de ser el punt de partida d’un altre’ (GrahamBell). Aquesta frase em motiva a l’hora de fixar els objectius en l’inici de cada exercici. Perquè mai cal pensar que el fonamental ja està fet. Sense nous reptes, l’empresa no prospera.
Víctor Bertolín: “Està tot per fer”. És una frase que repetisc una vegada i una altra en l’empresa, per a poder detectar les oportunitats que tenim. És alguna cosa que ens motiva.
5. Es va fer empresari per a…
José Juan Fornés: tenia ja el referent del meu pare com a empresari, però la veritat és que em vaig obstinar a transformar el seu negoci majorista d’alimentació en un comerç minorista pensant que podria ser un refugi per a treballar la resta dels meus germans si alguna vegada les coses es posaven difícils.
Víctor Bertolín: sentir-me lliure, ser responsable dels meus propis actes i poder realitzar les meues idees i somnis amb plena llibertat i consciència de ser conscient de les meues decisions.
6. Quin és el seu major èxit empresarial?
José Juan Fornés: hui dia, haver convertit una botiga de comestibles en un poble de la Marina Alta en una gran cadena de supermercats amb implantació en tota la Comunitat Valenciana i part de Múrcia. I el millor és que encara hi ha molt de futur.
Víctor Bertolín: la nostra pròpia empresa. Hem aconseguit que un producte de difícil accés s’haja convertit en un producte popular, accessible a tothom i capaç de competir a nivell de café.
7. De no haver sigut empresari, a què li hauria agradat dedicar-se?
José Juan Fornés: possiblement a alguna activitat relacionada amb el mar.
Víctor Bertolín: supose que seria alguna cosa així com un aventurer o explorador, si és que encara queda alguna cosa per explorar. Va amb la meua personalitat i les meues ganes de conéixer.
8. Respecte a la creació d’empreses, com pensa que pot afectar la sort a l’èxit d’un negoci?
José Juan Fornés: tractant-se del món de l’empresa, com diu el proverbi: ‘Més confie en el treball que en la sort’.
Víctor Bertolín: no crec que la sort influïsca, però l’atzar existeix. No obstant això, la sort com a èxit de negoci depén de com l’empresari gestione la seua actitud, constància i resistència.
9. Després de la seua sessió de hui amb quin missatge li agradaria que es quedaren els alumnes del Programa Mentoring?
José Juan Fornés: que no tinguen por al treball dur ni a comprometre’s amb si mateixos. Ningú millor que un mateix per a creure en el seu propi projecte i lluitar per ell.
Víctor Bertolín: crec que el més important és ser un mateix, no intentar semblar-se a ningú, tindre valors propis.