Carlos Bertomeu: “Invertir en sectors emergents està molt bé però amb fórmules de cooperació es poden fer grans negocis en els mercats consolidats”

15/11/2016

BERTOMEU 1

Carlos Bertomeu, president d’Air Nostrum i director acadèmic de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València ha manifestat, durant l’inici del curs Qui pot ser empresari? que hui en dia apostar per posar en marxa un negoci en un sector emergent està molt bé però que “a través de fórmules de cooperació es poden fer grans negocis en mercats madurs en els quals aparentment hi ha menys recorregut”.

Al llarg d’aquesta conferència inaugural, titulada “La cooperació empresarial com a estratègia d’introducció en mercats madurs”, Bertomeu ha realitzat un repàs de la història d’Air Nostrum, un exemple d’èxit de negoci de cooperació empresarial en un sector consolidat com és el de l’aviació.

El President de Air Nostrum, conscient que les escoles de negoci posen l’accent en la inversió i el desenvolupament de projectes en sectors emergents, ha explicat als alumnes que es poden “començar negocis des de zero en sectors que ja estan fets, aliant-se amb socis que tenen un gran coneixement” afegint que el secret està a detectar “aspectes emergents en sectors que ja estan madurs, recorrent a fórmules de cooperació amb uns altres per a posar-los en marxa”.

Air Nostrum va nàixer en el moment en el qual legalment es va permetre a altres operadors treballar en l’espai aeri “en eixos anys competíem amb altres companyies, que han acabat desapareixent, operant les rutes que ningú volia. Mirem al nostre al voltant per a veure com ho feien uns altres i intentem copiar el millor d’ells. Ens equivoquem molt però en altres coses encertem, avui som un dels millors operadors en el nostre sector” ha recordat

Carlos Bertomeu ha detallat que el camp de negoci d’Air Nostrum es troba fonamentalment en tres pilars. Un és el de dotar de capil·laritat al hub d’Iberia a Madrid, un altre és el de captar passatgers en els aeroports internacionals que estan a un màxim de tres hores de distància i en aerolínies de l’aliança contrària i, l’últim, és“operar vols transversals de ciutats europees i els nínxols inter illes”. “Podem afirmar que la nostra relació amb Iberia és un exemple emblemàtic de WIN WIN, ja que tots dos tenim molt que perdre si les coses no ixen bé”, ha afegit.

Bertomeu ha acabat la seua intervenció animant als alumnes a explorar aquest tipus de fórmules de negoci de cooperació a Europa “i en particular a Espanya ja que hi ha nombroses oportunitats per explotar”.

A l’acte d’obertura de Qui pot ser empresari? han assistit Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València; Mª José Mira, secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament; Carlos Pascual, president de la Càtedra de Cultura Empresarial de la Universitat de València i Alfonso Maldonado, President de la Fundació ADEIT.

Tags