José Miguel Rosell i Javier Mateo: dos referents per als nostres alumnes

11/06/2019

okokok

Els nostres mentorizats ja han entrat en la recta final de la seua formació. En la sessió del passat dilluns van gaudir de les ponències de José Miguel Rosell, soci director de S2 Grup, i de Javier Mateo de València Activa. Conversem amb ells per a conéixer-los millor i descobrir els seus referents empresarials o els seus majors èxits, entre altres qüestions.

1. Un llibre que li haja marcat

Javier Mateo: La Meta: Un Procés De Millora Contínua de Eliyahu M Goldratt. Llibre essencial que hem de llegir i interioritzar tots els que hem treballat en indústria o que simplement estem en continu procés de millora.

2. Empresari que admire i per què

José Miguel Rosell: Amancio Ortega, per haver reinventat el negoci de la moda quan semblava que estava ja tot fet i per haver sabut mantindre el rumb i el control de la seua empresa durant tants anys.

Javier Mateo: els habituals, Bill Gates, Steve Jobs, Larry Page i Sergey Brin, pel seu gran impacte mundial. Però tenim a València grans empresaris com Juan Roig o i empresàries com María José Soriano que són grans referents.

3. Tres qualitats que ha de tindre una persona que vol ser empresari?

José Miguel Rosell: al meu entendre és complicat seleccionar tres qualitats per a qui vol ser un empresari perquè són moltes les necessàries. Si m’he de quedar amb tres triaria: treballador, resiliente i apassionat (passió pel problema que pretén resoldre o per la necessitat que es vol cobrir, no per la solució).

Javier Mateo: perseverança, humilitat i ètica.

4. Frase que l’ajude o motive

José Miguel Rosell: “Ho van aconseguir perquè ningú els va dir que era impossible” Personalment em motiva molt aquesta frase perquè sempre m’ha semblat que hi ha poques coses impossibles.

Javier Mateo: amb la qual em desperte cada matí quan sona l’alarma del mòbil: Hui és un gran dia!

5. Es va fer empresari per a…

José Miguel Rosell: fer les coses de forma diferent.

Javier Mateo: ara mateix estic en l’altre costat, en la gestió pública, ajudant les noves persones emprenedores de la ciutat de València.

6. Quin és el seu major èxit empresarial?

José Miguel Rosell: haver aconseguit que tecnologia valenciana de ciberseguretat i ciberinteligencia siga un dels pilars de la ciberseguretat nacional i que S2 Grup siga un referent a nivell nacional i internacional en aquest camp tan complicat i especialitzat.

Javier Mateo: podríem considerar èxit l’haver participat activament a portar el Webit Festival a València.

7. De no haver sigut empresari, a què li hauria agradat dedicar-se?

José Miguel Rosell: crec que de l’una o l’altra forma haguera acabat sent empresari. M’agrada emprendre. Tots els camins que puc imaginar em condueixen al mateix lloc. Tal vegada també hauria sigut un bon interemprendedor en una empresa gran en la qual podria haver treballat de directiu.

Javier Mateo: m’agrada el disseny i el procés creatiu…m’inclinaria per explorar aqueix camí.

8. Respecte a la creació d’empreses, com pensa que pot afectar la sort a l’èxit d’un negoci?

José Miguel Rosell: no crec en la sort com a raó d’èxit d’un negoci. Crec en la innovació, en el treball ben fet i en la constància.

Javier Mateo: quasi més que sort és treball i constància. No crec que la sort siga un factor diferencial com si la preparació i la bona gestió.

9. Després de la seua sessió de hui amb quin missatge li agradaria que es quedaren els alumnes del Programa Mentoring?

José Miguel Rosell: que han de llegir molt i i informar-se bé del que està passant. Els ha tocat viure i emprendre en un món en constant i vertiginós canvi. Han d’experimentar ràpidament i pivotar en funció del que el mercat els ensenye en el desenvolupament dels seus projectes. La perseverança i la resiliència crec que són característiques necessàries, encara que no suficients.

Javier Mateo: paciència i resiliència. Cal treballar, molt i molt dur, i no sempre ixen les coses com es vol, però cal estar preparat per als canvis i anticipar-se.