Luis Saurat i Victor Bertolín transmeten als nostres alumnes la importància de la innovació

26/02/2019

IMG_6498

La innovació es va convertir en el leitmotiv de la sessió d’ahir de Qui Pot Ser Empresari? Els nostres alumnes van rebre la visita de dos ponents excepcionals com són Luis Saurat, director general de IVI, I Víctor Bertolín, director general de Zumex. Conversem amb ells sobre el seu llibre favorit, una frase que els motive i moltes coses més.

1. Un llibre que li haja marcat

Luis Saurat: he llegit molts llibres en la meua vida que m’han marcat, però si haguera de triar un diria La Singularitat està a prop: Quan els humans transcendim la biologia de Ray Kuzweii. La raó d’aquesta elecció és el molt que m’ha fet pensar.

Víctor Bertolín: Capità de mar i guerra de Patrick O’Brian. Va ser un llibre que em va regalar un amic, i tracta de l’armada anglesa en el segle dènou. La seua temàtica sobre la nàutica i tota aqueixa terminologia va ser la que em va captivar.

2. Empresari que admire i per què

Luis Saurat: Musk, el fundador de Tesla. És un gran visionari, amb una gran capacitat per a portar a la pràctica aqueixes visions. A més, és capaç d’estar molt per davant dels quals van darrere.

Víctor Bertolín: Amancio Ortega. És una persona humil, fet a si mateix, enigmàtic i que ha aconseguit crear 170.000 llocs de treballs. El seu model de negoci és un cas d’èxit.

3. Tres qualitats que ha de tindre una persona que vol ser empresari

Luis Saurat: d’una banda, il·lusió, l’empresari ha d’estar il·lusionat amb el seu projecte; treball i confiança en si mateix.

Víctor Bertolín: ètica, constància i resiliència.

4. Frase que l’ajude o motive

Luis Saurat: “No ho intentes, fes-ho”.

Víctor Bertolín: “Està tot per fer”. És una frase que repetisc una vegada i una altra en l’empresa, per a poder detectar les oportunitats que tenim. És alguna cosa que ens motiva.

5. Es va fer directiu per a…

Luis Saurat: en conviure molts anys amb directius, vaig comprendre que és necessari tindre una il·lusió per un determinat projecte. I això porta a la felicitat, que és el que al final busquem tots.

Víctor Bertolín: sentir-me lliure, ser responsable dels meus propis actes i poder realitzar les meues idees i somnis amb plena llibertat i consciència de ser conscient de les meues decisions.

6. Quin és el seu major èxit empresarial?

Luis Saurat: en el meu cas, haver ajudat a portar un projecte d’empresa tan interessant com és el de IVI a a la pràctica.

Víctor Bertolín: la nostra pròpia empresa. Hem aconseguit que un producte de difícil accés s’haja convertit en un producte popular, accessible a tothom i capaç de competir a nivell de café.

7. De no haver sigut director, a què li hauria agradat dedicar-se?

Luis Saurat: m’hauria encantat ser escriptor de novel·les històriques, ja que la història m’apassiona.

Víctor Bertolín: supose que seria alguna cosa així com un aventurer o explorador, si és que encara queda alguna cosa per explorar. Va amb la meua personalitat i les meues ganes de conéixer.

8. Respecte a la creació d’empreses, com pensa que pot afectar la sort a l’èxit d’un negoci?

Luis Saurat: la sort existeix, com diu Álex Rovira en els seus llibres, però cal eixir a buscar-la.

Víctor Bertolín: no crec que la sort influïsca, però l’atzar existeix. No obstant això, la sort com a èxit de negoci depén de com l’empresari gestione la seua actitud, constància i resistència.

9. Després de la seua sessió de hui, amb quin missatge li agradaria que es quedaren els alumnes de Qui pot ser empresari?

Luis Saurat: amb la idea que és possible i que hi ha oportunitats. Tot es pot fer com en el seu moment ho vam fer nosaltres.

Víctor Bertolín: crec que el més important és ser un mateix, no intentar semblar-se a ningú, tindre valors propis.

Tags
,